Saturday, July 3, 2010

Perginya seorang SAHABAT....

Assalamualaikum..
Pada tanggal 1 Julai 2010 pada jam kira2 pukul 8.00 malam..
kami digemparkan dengan berita pemergian seorang sahabat/saudara kami ke Rahmatullah..
seorang gadis bernama Hamidah Binti Md. Safa yang telah menghdapi penyakit TB...
Dengan berbekalkan doa daripada keluarga kami bersepakat untuk turun ke upacara pengebumian arwah...

Kami menaiki Toyota Avanza yang dipandu oleh Kakak ipar ema...THANKS KAK NGAH
selain kitorg ada lagi dua biji keta konvoi dengan kitaorg...
Keta Alip dengan kereta imin..
tp disebabkan kami agak lewat dorg ni gerak dulu drpd kitorg..
dorg tunggu dekat R&R Seremban...

Kami diberitahu bahawa arwah akan dikebumikan selepas Solat Jumaat...
tetapi agak mengecewakan skali bila ketika kami sampai...
Abg kepada arwah Abg Lan bgtau kami yang Jenazah telahpun selamat dikebumikan...
perasaan tekilan..kecewa..sedih becampur baur dalam diri kami..
tetapi mungkin sudah takde rezeki kami....
yang penting semuanya selamat dan berjalan lancar...

Then lepas tu kami duduk bersembang dengan Abg Lan..
Abg Lan cerita yang waktu arwah masih hidup pon tak nampak sangat ape2 tanda yang dia akan meninggalkan kita semua buat selama2nya..

Actually pada hari yang dia jatuh pengsan tu dia cuti keje...then ayah arwah ada minta tlong beliau Bank In kan duit dekat ASB...
then dia sempat g tempat keje dia lagi..
after tu dia pengsan..
manager dia yang bawak dia pergi Hospital..
tiba kat hospital dia dimasukkan ke wad ICU then terus koma..
arwah dapat bantuan pernafasan oksigen..
then doktor masukkan ubat ke dalam badan arwah..
tp arwah masih takde pape tindakbalas..
abg arwah pon ada bgtau yg akibat ubat yg dimasukkan terlalu banyak..
tangan2 arwah mulai bengkak..
then lepas daripada tu keluarga arwah berbincang dan mereka bersepakat redha untuk melepaskan arwah daripada melihatnya terseksa..
abg arwah sempat mengajarnya menyebut 2 kalimah syahadah dan beliau menghembuskan nafas terakhirnya di Hospital...
peh mesti manager dia sedihkan...
manager dia lah yg bawak dia g sepital..
dan manager dia jugakla org terakhir yg dpt tgok dia menghembuskan nafas terakhir dia..

Abg lan ada bgtau yang arwah ada bg message dekat kawan dia..
sebelum dia jatuh pengsan..
dia bgtau yang dia mintak maaf..halalkan makan minum..
hurmm..
meaning..maybe dia leh rasa yang ajalnya mungkin dh nak smpai..
then abg arwah pon ada bgtau morning lepas jenazah dh dikebumikan...
abg arwah ternampak dalam dairi arwah beliau sempat meninggalkan surat wasiat buat keluarga dan teman2 rapatnya...
arwah jugak ada request kat abg dia yang masa raya nanti dia nk abg arwah belikan Gelang dan Rantai Mutiara dari sabah kerana abg Lan berkerja di Sabah..
Arwah jugak baru menyambut Hari lahirnya pada 11.6 lepas dan pada tarih yg sama juga abg arwah melangsungkan perkahwinan dan Majlis ulangtahun perkahwinan ibubapa arwah...
tu serba sedikit story la yg sy dengar daripada keluarga arwah....

Ajal Maut kan di tangan tuhan..
yang pergi tetap kan pergi..
kita yang masih hidup harus teruskan kehidupan.....
doakan semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman...

Al Fatihah..

2 comments:

sheraz said...

pehh siyes syahdu.. hmm sedeyh gak..
sempat lagi bg msg.. harap2 die aman bsemadi kat sana..

Mish Natrah Roslan De Silva said...

tula..
kita doakan yang terbaik utk beliau..
abg dia pon terkejot babe..
baru dia perasan yg dalam diari arwah ada dia tinggalkan surat wasiat utk keluarga dan sahabat terdekat..
moga Allah beri perlindungan kat dia..