Tuesday, December 14, 2010

Bonggol Unta vs Tudung + TREnd??


Seperti yang sedia maklum…pemakaian tudung zaman sekarang bersanggul tinggi seperti sudah menjadik satu trend dalam Masyarakat Islam terutamanya kaum hawa di Malaysia mahupun di serata tempat…Dari mana dan sejak bila trend ini diperkembangkan pon kita sendiri kurang pasti dan sesungguhnya cukup gerun dan gentar tatkala membaca ataupon mendengar hukum serta hadis Nabi Muhammad S.A.W. tentang pemakaian tudung dan sanggul wanita..
Kalau dilihat peredaran masa zaman sekarang kaum wanita seperti berlumba-lumba meninggikan sanggul mereka dengan mengenakan bermacam-macam jenis tudung yang nipis dan diikat ketat di kepala…Persoalanya kini…Hadis Nabi yang berbunyi:

“akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

dan

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

Sometimes manusia nie bila nak cantik sering kali terlupa dan terlepas pandang tentang hukum walaupun dah belajar banyak kali…and i one of them..Sama-sama kita belajar dari kesilapan dan jika bole sahabat2 yang mengenakan tudung dan sanggul yang tinggi dapat berubah dan memakai tudung dengan lebih sopan dan sama2 mendapat kebaikan..

Saya sekadar berkongsi ilmu yang saya dapat daripada seorang teman..Harap rakan2 dapat kebaikanya jua…

No comments: